Érdemes már a tél beköszönte előtt téliesíteni és átvizsgálni, vagy átvizsgáltatni az autót, hogy elkerüljük az első hó előtti tumultust a szervízekben és a gumiszervízben, hogy felkészüljünk a téli vezetés bonyodalmaira.

A legfontosabb teendők: ellenőriztesd a jármű gumiabroncsainak, akkumulátornak, hűtőnek, olajnak, lámpáknak, fékeknek, kipufogónak, ablaktörlőknek és a gyújtásrendszernek az állapotát.

 

A téli időjárás, az eső, hó és jég jelentősen befolyásolja a féktávolságot. Az abroncsok alacsonyabb tapadási képessége erősen csökkenti a biztonságos megállás esélyét. Nagyon fontos, hogy lassabban vezessünk a megszokottnál (akár a sebességhatár felére, vagy kevesebbre is az útviszonyoknak megfelelően), a megállásokat és a kanyarodásokat pedig óvatosan kivitelezzük nagyobb követési távolság mellett.

 

A gumiabroncsok nyomását rendszeresen ellenőrizzük, hiszen az alacsony nyomás miatt az autó lassabban reagálhat az irányításra.

 

A levegő általában hűvösebb az árnyékos területeken, ahol legtöbbször jégpáncél keletkezik, ezért mindig lassíts, mielőtt árnyékosabb területre érsz.

 

Adunk pár téli vezetési tippet, amelyet érdemes használni, mielőtt hóval, jéggel borított útra indulnál:

 

 1. Induláskor mindig teszteld le, milyenek az úttartási körülmények. Nézz ki az ablakon és érdeklődj online megbízható forrásból, pl Útinform. Lassan indulj el arra figyelve, miként reagál a fék és a kormány. Ne pörögjenek el a kerekek induláskor, óvatosan adagold a gázt, míg gurulni nem kezdesz. Legalább háromszor lassabban végezz minden mozdulatot, hagyd otthon melegedni a beidegződött vezetési stílusodat.

 

 1. Használj téligumit és legyen nálad hólánc, hogy tudd kezelni a komolyabb helyzeteket. A hólánc nem kerül fel magáról a gumira, ezért érdemes begyakorolni, mi a teendő, ha mégis használnod kellene. Nagyon fontos a megfelelő követési távolság tartása.
 2. Az időjárási körülményeknek megfelelő sebességet válassz! Mivel nem létezik olyan biztonságos sebességtartomány, amellyel havon és jégen vezetni lehetne, legyél nagyon óvatos a sebesség megválasztásával.
 3. Megálláskor mind a kormányt, mind a féket óvatosan használd. Ha erősen fékezel, elveszítheted az irányítást járműved felett.
 4. Tarts megfelelő követési távolságot! A legtöbb baleset a nem körülményekhez igazított követési távolság miatt következik be.
 5. Tisztítsd meg az ablakokat indulás előtt. Még akkor is, ha csak rövid távolságra indulsz.
 6. Mindig számíts rá, hogy megcsúszhatsz, legyél éber! Észrevehetetlenül is lapulhat jégpáncél a hó alatt egyes területeken.

 

Készíts össze téli ellátmányt, amely lehetőség szerint tartalmazza a következőket a teljesség igénye nélkül:

 

 • Zseblámpa
 • Meleg kesztyű
 • Elsősegélykészlet (ez már amúgy is az autóban van, de biztos, ami biztos)
 • Plédek, takarók
 • Extra ruha
 • Feltöltött, mobiltelefon, tartalék akkumulátor (feltöltve)
 • Közúti jelzőfáklya
 • Homok (sose lehet tudni)
 • Jégkaparó, jégoldó
 • Hólánc
 • Nagy energiatartalmú, hosszú szavatossági idővel rendelkező harapnivaló
 • Letöltött autómentést hívó applikáció a sürgős helyzetekre

 

 

Biztonságos vezetést kívánunk!

Kapcsolódó bejegyzések

Autómentés Franciaországból

Autómentés Franciaországból

Egyes autómentős cégeknek a "legjobb autómentés", az az eset jut eszébe, amikor a legtöbbet kereste. Nekünk ezzel szemben egész más. Valamikor...

Call Now ButtonHívás most!