Hosszú utazás tervezésekor érdemes figyelembe venned ezt a pár tanácsot, ha kényelmesen szeretnél célba érni.

 

Érdemesen előzetesen megtervezni az utazást, és itt nem csak a bőröndök összekészítéséről beszélünk. Az „autópálya-hipnózis” például nagyon gyakori jelenség. A járművezetők több mint 60 százaléka vezetett már álmosan.

Ezt a statisztikát szem előtt tartva, érdemes pár lépést tenni a hosszú vezetés előtt, hogy éber és energikus maradj a hosszú út alatt.

 

  1. Aludd ki magad az út előtt

 

A kimerültségre az utazás megkezdése előtt gondolj, – ne közben vagy utána. Hosszabb vezetés előtt legalább két egymást követő napon aludj hét órát energiatartalékod felépítése érdekében. A legjobb, ha egy kipihent éjszaka, nem pedig egy végigdolgozott nap után indulsz útnak. Tarts rendszeres szünetet a vezetésben, hogy friss és éber maradj. Állj meg legalább 150 km-enként, vagy 2 óránként. Egyes tanulmányok szerint 13 és 15 óra között, mikor a test hőmérséklete lecsökken és elálmosodunk, érdemes megszakítani a vezetést.

 

  1. Vigyél magaddal tápanyagban gazdag nassolnivalót

 

Ha vitaminban gazdag, egészséges ételeket viszel magaddal, elkerülheted, hogy olyan ételekkel tömd magad az autópálya gyorséttermeiben, amelyek nem csak egészségtelenek, de a testednek szükséges tápanyagokat sem tartalmazzák.

 

  1. Hidratáld magad

 

Gondoskodj a vízellátásodról a maximális energiafelhasználás érdekében.  Elképzelhető, hogy többször kell megállnod út közben, de azt kihasználhatod egy kis testgyakorlathoz is.

Olvasd el másik cikkünket is, mit érdemes magadnál tartanod az autóban a téli időszak alatt.  

 

  1. Tervezd meg pihenőhelyeket

 

Az egyik legfontosabb tanácsunk, hogy körülbelül 2 óránként érdemes megállni és lábat nyújtóztatni. Tervezd meg előre, hol fogsz megállni, amelyet akár egy kis városnézéssel vagy étkezéssel is összekötheted.

 

  1. Rágógumi

 

A rágógumizás ismétlődő folyamata növeli a vérkeringést és az éberséget. Használhatsz hozzá cukormentes verziót is.

 

  1. Használj energetizáló illatokat

 

A borsmenta például csökkenti a fáradtságot és növeli az éberséget is. Ha úgy érzed, kezdesz fáradni, csak szippants egy nagyot az illatából.

 

  1. Ülj egyenesen

 

Ügyelj rá, hogy az ülés a testalkatodnak megfelelően legyen beállítva, és ne akadályozza a vérellátást. Ha úgy érzed, kezdesz elálmosodni, ülj fel, vegyél mély lélegzetet és figyeld meg a testedet, hol keletkezett benne feszültség. Ha például fáj a bal csípőd, valószínűleg az ellenkező oldalra fogsz terhelni, ahol feszültség keletkezik, majd javítsd a testtartást.

 

Egy hosszú út – különösképp, ha gyerekekkel utazol – sok súrlódáshoz vezethet, amely erősen rongálhatják a sofőrök idegeit. Találjatok valami játékot, amivel lefoglaljátok egymást. Ilyen például a találd meg a rendszámot vagy az indíts új szót az előző szó utolsó betűjéből játék.

 

  1. Hallgass hangoskönyveket

 

A hangoskönyvek segítik az agy aktívan tartását anélkül, hogy veszélyes figyelmetlenséget okoznának. Válassz önfejlesztő, humoros vagy akár életrajzi könyvek közül.

 

  1. Érezd magad biztonságban

 

Maradjon meg biztonságtudatod azzal, hogy letöltöd Black Joe autómentő applikációját, ha nem várt esemény szakítaná meg az utazást, így éjjel-nappal biztonságban maradhatsz.

Call Now ButtonHívás most!